Miten hyvä yritysblogi kasvattaa myyntiä
Yritysblogi saattaa tuntua monelle yrittäjälle suurelta taakalta – paljon työtä, eikä oikeastaan mitään takeita, että blogi oikeasti toisi mitään viivan alle. Tietenkään mistä markkinointikanavasta ei voi ennakkoon 100 % varmuudella luvata, että se toimii juuri sinulle.
Mutta jos nykyiset markkinointitoimenpiteesi eivät toimi toivotulla tavalla, ei yrittämisestä ainakaan haittaa ole? Blogin avulla:
- Herätät asiakkaan mielenkiinnon
- Opetat asiakasta
- Tarjoat asiakkaalle lisäarvoa
- Keräät sähköpostilistaa potentiaalisista asiakkaista
- Parannat sivustosi näkyvyyttä Googlessa (ja saat näin ilmaista liikennettä sivustollesi)
Haluatko oppia bloggaamaan ammattimaisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*
Yritysblogin perustaminen
Jos sinulla on jo nettisivut, yleensä blogin lisääminen sivustolle on melko helppo homma. Se ei vaadi myöskään isoja rahallisia investointeja, tosin aikaa bloggaaminen kyllä jonkin verran vaatii.
Ennen kuin perustat blogin, sinun kannattaa pohtia ja päättää vähintäänkin seuraavat asiat:
- Ketä blogisi ensisijaisesti palvelee (kenelle se tarjoaa apua, viihdettä, vastauksia, tukea)
- Kuinka usein julkaiset (luo itsellesi säännöllinen julkaisukalenteri)
- Rajaa aihe: mistä aiheista kirjoitat, eli miten tarjoat parasta mahdollista arvoa ja sisältöä kohdassa 1 valitsemillesi lukijoille
- Mistä hankit blogiisi lukijoita (esim. somesta tai Googlesta)
Nyt saatatkin pohtia, miten se blogi sitten oikeasti tuo myyntiä. Jotta voin kertoa vastauksen, täytyy meidän ensin hieman perehtyä asiakkaan ostopolkuun. No mikä ihme sitten on ostopolku? Sukelletaan suoraan ostopolun ihmeelliseen maailmaan.
Asiakkaan polku blogista kassalle
Ajattele verkkosivuillasi käyviä ihmisiä. Sanotaan, että heitä on vaikka sata. Noista sadasta sivukävijästä keskimäärin 2-4 on valmiita ostamaan yritykseltäsi tuotteen. Mitä niille lopuille sitten tapahtuu?
Osa näistä sadasta on tietoisuus-vaiheessa. Se tarkoittaa sitä, että asiakas alkaa vasta tiedostaa, että hänellä on ongelma, johon hän kaipaisi ratkaisua. Sinun tehtäväsi markkinoinnilla on herättää asiakkaan kiinnostus kiinnittämällä huomio ongelmakohtiin. Pohjimmiltaan viestisi on: ”Onko sinulla tällainen ongelma? Et ole yksin.”
Osa sivukävijöistäsi puolestaan on kiinnostus-vaiheessa. He etsivät tietoa aiheesta ja ratkaisuvaihtoehdoista. Markkinoinnin tehtävä tässä vaiheessa on esitellä erilaisia ratkaisuja ja palveluita ja asettaa asiakkaalle rima, johon tuon ratkaisun olisi yllettävä. Samalla rakennetaan omaa uskottavuutta brändinä, asiantuntijana ja/tai mielipidejohtajana. Tarkoitus on viestiä asiakkaalle: ”Sinulla on tämä ongelma, näin se olisi hyvä ratkaista.”

Osa nettisivusi kävijöistä on ehtinyt jo harkintavaiheeseen. He vertailevat jo sinua ja kilpailijaasi keskenään ja pohtivat jo sitä, mitä ovat valmiita tuotteesta maksamaan. Markkinoinnin tehtävä on kertoa asiakkaalle: ”Miksi kannattaisi ostaa juuri minulta”. Tässä vaiheessa kannattaa esitellä tuotteen hyötyjä, jakaa muiden asiakkaiden kokemuksia, tuotteesta riippuen tarjota ilmaista kokeilujaksoa, alennusta tai muuta ostamisen kannustinta.
Tutkimusten mukaan verkossa tapahtuvassa kaupassa asiakas on yleensä yhteydessä yritykseen vasta harkintavaiheessa. Jos et ole siis tavoittanut asiakasta kahdessa ensimmäisessä vaiheessa, olet luultavasti jo myöhässä.
Seuraavaksi asiakas siirtyy ostovaiheeseen, jossa hän arvioi tuotteen lopullista arvoa, hintaa, ominaisuuksia ja tekee ostopäätöksen (tai jättää tekemättä). Markkinoinnin tehtävä on tarjota asiakkaalle mahdollisimman hyvää palvelua, jotta hän vie ostotapahtuman loppuun. Parhaimmassa tapauksessa voit hieman kiirehtiä asiakasta eteenpäin tarjoamalla esimerkiksi edun tai alennuksen, joka on voimassa vain rajoitetun ajan. Silloin asiakas kiirehtii päätöstään ja hänestä tulee todennäköisemmin ostaja.
Ostotapahtuman jälkeen on edelleen tärkeä pitää asiakkaasta huolta esimerkiksi pyytämällä palautetta, tarjoamalla kanta-asiakasetuja, oheistuotteiden myyntiä tai muuten pitämällä asiakkaaseen yhteyttä.
Miten yritysblogi sopii asiakkaan ostopolkuun?
Haluatko oppia bloggaamaan ammattimaisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*
Yritysblogi on siitä mainio markkinoinnin väline, että sillä voit tavoitella ja palvella asiakkaita kaikissa ostopolun vaiheissa.
Kun ihminen tulee ensimmäistä kertaa nettisivuillesi, hän todella saattaa vasta pähkäillä, että mikähän tämä hänen ongelmansa oikeastaan onkaan, ja mikä siihen olisi hyvä ratkaisu. Kirjoittamalla blogiartikkeleita aiheesta voit syventää asiakkaan ymmärrystä ja opettaa hänelle asioita, joita hänen on hyvä tietää tehdäkseen oikeita ostopäätöksiä.
Mitä enemmän tietoa asiakkaalla on, sitä enemmän hän yleensä on halukas ostamaan ratkaisun. Tietoisuus voi myös kasvattaa asiakkaan halua ostaa ns. premium-tuotteita tai -palveluita, jotka ovat hinnaltaan suurempia ja palvelutasoltaan laadukkaampia tai kattavampia.
Esimerkiksi aikanaan, kun olin aloitteleva valokuvaaja, ostin itselleni halvan järjestelmäkamera-setin. Mitä enemmän perehdyin valokuvaukseen ja halvempien järjestelmäkameroiden ongelmiin, sitä ostovalmiimmaksi tulin kalliimmille järjestelmäkameroille. Kuljin ostopolkua eteenpäin, kunnes lopulta ostin ammattimaisen kameran lisätarvikkeineen, ja maksoin hyvillä mielin premium-hinnan, koska tiesin haluavani tietyn tasoisen tuotteen.
Blogissa voit siis myös opettaa asiakasta ja kasvattaa hänen kiinnostustaan. Blogi on mainio väline asiakkaan ”kuljettamiseksi” ostopolulla askeleesta seuraavaan. Blogi mahdollistaa myös asiakkaan yhteystietojen saamisen esimerkiksi sähköpostilistalle ja lisäksi, jos käytät Google- tai Facebook-mainontaa, voit mainostaa blogisi lukijoille ja saada heidät siten kiinni useissa kanavissa.
Ajattele siis blogiasi kuin oikeasti toimivana sisäänheittäjänä. Osassa blogisi artikkeleista kutsut asiakkaan ensimmäisen kerran kylään ja kerrot hänelle, että sinä muuten tiedät kaiken tästä asiakkaan ongelmastasi – ja osaat ratkaista sen.
Osa artikkeleista puolestaan kertoo asiakkaallesi, millaisia mahdollisia ratkaisuja asiakkaan ongelman on olemassa. Asiakas ei välttämättä edes tiedä kaikista mahdollisuuksistaan, joten blogisi avaa asiakkaan silmät, opettaa häntä. Nyt asiakas alkaa aktiivisesti etsiä ratkaisua ongelmaansa, ja koska hän on lukenut blogiasi, olet tietysti asiakkaan mielessä.
Seuraavaksi tarjoat asiakkaalle luettavaksi blogiartikkeleita, jotka vakuuttavat hänet siitä, että juuri sinun tuotteesi tai palvelusi on ehdottomasti paras. Rakennat yrityksesi brändiä tai henkilöbrändisi uskottavuutta. Kirjoitat siis blogiartikkeleita, joiden tehtävänä on vakuuttaa asiakas siitä, että todellakin sinä olet se tyyppi, jolta kannattaa ostaa. Voit kirjoittaa esimerkiksi aiempien asiakkaiden kokemuksista ja palautteista, tehdä case studyn tai kuvailla kaikkia niitä tapoja, joilla sinun yrityksesi tuote tai palvelu auttaa, palvelee tai viihdyttää asiakasta.
Lopuksi blogisi ohjaa asiakkaan ostamaan – vasta tässä vaiheessa sinun pitää oikeasti ”myydä” sanan perinteisessä negatiiviseksi mielletyssä merkityksissä.
Yritysblogin kirjoittaminen käytännössä
Yritysblogin kirjoittaminen saattaa tuntua pelottavaltakin haasteelta, mutta vakuutan, että kunhan sinulla on oikeat työkalut ja toimintamallit käytössä, bloggaaminen ei vie kaikkea vapaa-aikaasi.
Ensimmäiseksi sinun kannattaa päättää, kuinka usein julkaiset. Ilmestyykö blogisi kerran tai kolmesti viikossa tai vaikkapa kahden viikon välein? Tärkeää on olla realistinen – älä yritä alkuun julkaista viittä artikkelia viikossa. Voit aloittaa vaikkapa yhdestä artikkelista per viikko ja jos se tuntuu jonkin ajan päästä liian vähältä, voit kasvattaa tahtia.
Kerran viikossa on varmastikin yksi yleisimmistä julkaisuaikatauluista yritysblogeissa.
Miten blogiin tuotetaan sisältöä?
Nyt olet päättänyt, kuinka usein julkaiset. Seuraavaksi sinun tulisi päättää, mistä aiheista kirjoitat.
Kuten jo aiemmin sanoinkin, on tärkeää rajata sekä kohderyhmä että aihe. Älä yritä kirjoittaa kaikista maailman asioista. Nyrkkisääntönä sanoisin myös, että älä kirjoita omasta henkilökohtaisesta elämästäsi, ellei se liity jotenkin myös siihen, mitä asiakkaasi käyvät läpi.

Jos sinulla on kalastustarvikkeita myyvä yritys, älä kirjoita yhtäkkiä blogia, jossa kerrot parhaita kesälomavinkkejäsi – (paitsi jos ne liittyvät kalastukseen). Jos sinulla on vaatekauppa, älä kirjoita blogiartikkelia lempiresepteistäsi. Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta todella moni aloitteleva bloggaaja sortuu alussa tähän haasteeseen: voi olla vaikea keksiä blogiaiheita, joten omasta elämästä kirjoittelu saattaa tuntua houkuttelevalta.
Pitäydy kohderyhmässäsi ja kirjoita sisältöä, joka heitä oikeasti kiinnostaa. Näin saat blogillesi säännöllisiä kävijöitä, jotka palaavat lukemaan artikkeleita kerta toisensa jälkeen.
Yritysblogi ja kohderyhmä
Miten yritysblogin kohderyhmä sitten määritellään? Suosittelen, että rakennat itsellesi asiakasavatarin. Se tarkoittaa sitä, että määrität mahdollisimman tarkkaan unelma-asiakkaasi.
Lue artikkeli: Mikä on kohderyhmä markkinoinnissa?
Anna asiakkaalle nimi, ikä, perhe, asuinpaikka, ammatti ja kiinnostuksen kohteet. Piirrä hänestä kuva tai hae netistä kuva, joka mielestäsi muistuttaa asiakastasi. Voit tehdä näistä kaikista asiakkaasi piirteistä vaikkapa huonetaulun ja tulostaa sen työpöydällesi.
Kun kirjoitat blogia – tai oikeastaan kun teet mitä tahansa markkinointia – voit ottaa katsekontaktin tähän unelmiesi asiakkaaseen ja kysyä itseltäsi: kiinnostaako tekemäni sisältö tätä unelmieni asiakasta? Jos vastaus on kyllä, jatka kirjoittamista. Jos ei, palaa askel taaksepäin ja pohdi, miten muokkaat sisältöäsi siten, että se palvelee sekä sinun asiakastasi että yritystäsi ja sen markkinointia.
Haluatko oppia bloggaamaan ammattimaisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*