Facebook mainostili – Miksi pieni(kin) yritys tarvitsee sen
Facebook mainostili ja Business manager voivat tuntua pelottavilta kapistuksilta. Maksullinen mainonta Facebookissa tarkoittaa monille pienyrittäjille sitä, että oman yrityksen Facebook-sivulle tehtyä julkaisua mainostetaan vaikkapa 20 eurolla. Tuloksia ei mitata, koska tavoitteitakaan ei usein ole asetettu. Kohderyhmä heitetään usein hatusta, eikä asiakasta oikeastaan ohjata mainoksesta mihinkään. Mainos tehdään ajatuksella ”tykkäyksiä olisi ehkä mukava saada”.
Jos tämä kuulosti tutulta, nyt on aika tutustua Facebook Business Manageriin ja ottaa Facebook mainostili käyttöön. Tässä artikkelissa kerron, mitä ne oikeastaan ovat ja miksi pieni(kin) yritys hyötyy valtavasti Business Managerin käyttöön otosta.
Mikä on Facebook Business Manager?
Facebook Business Manager on työkalu, jolla yritykset hallinoivat yrityksen Facebook-tilejä ja resursseja. Näitä ovat esimerkiksi Facebook-sivu, mainostili, mainosten maksutavat, kohderyhmät, tavoitteet ja ylläpitäjien ja muiden käyttöoikeudet.
Facebook Business Manager auttaa myös työn ja huvin erottamisessa toisistaan, sillä sen avulla et hallinnoi työhön liittyviä asioita oman henkilökohtaisen Facebook-tilin kautta.
Miten kannattava Facebook-mainonta onnistuu? Lue 7 tärppiä tuloksiin!
Facebook mainostili: tarkempia kohderyhmiä
Facebook mainostili avaa laajempia ja hienostuneempia vaihtoehtoja kohderyhmien luomiseen, kuin mitä postausten ”boostaaminen” oman Facebook-sivun kautta tarjoaa. Pelkästään mainosten hallinnan puolella valittavia asioita on mainostilillä enemmän.
Nyt saatat ajatella, että sinun yrityksesi on niin pieni, ettei tämä asia koske sinua. Mutta vakuutan, että mitä pienempi mainosbudjetti sinulla on, sitä tärkeämpään rooliin nousee mainosten kohdentaminen oikeille ihmisille.
Facebook mainostilin avulla voit esimerkiksi rajata pois tietyistä asioista kiinnostuneita ihmisiä tai valita päällekkäisiä kiinnostuksen kohteita. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kun mainostat sivun kautta julkaisua ja valitset kohdennuskriteereiksi vaikkapa ”Kosmetiikka” ja ”Vanhemmat, joiden lapset ovat taaperoikäisiä”, tavoittelet tällöin kahta ihmisjoukkoa: kosmetiikasta kiinnostuneita TAI taaperoiden vanhempia.
Facebook mainostili puolestaan sallii päällekkäisten kriteerien käyttämisen ja kohdentaa mainoksesi niille, jotka ovat taaperoikäisten vanhempia JA kiinnostuneita kosmetiikasta. Voit siis rajata kohderyhmääsi tarkemmilla kriteereillä.
Facebook mainostili ja mukautetut kohderyhmät
Sen lisäksi, että Facebook mainostili tarjoaa pelkästään kohderyhmien kriteereissä enemmän vaihtoehtoja, on tärkeää tutustua myös mukautettuihin kohderyhmiin.
Lue lisää: Facebook remarketing – näin tavoitat nettisivukävijäsi Facebookissa tai Instagramissa
Mukautetut kohderyhmät ovat sellaisia, joita luot keräämäsi datan perusteella. Tätä dataa tarjoaa esimerkiksi Facebook-mainostilisi pikseli. Pikseli asennetaan nettisivullesi, jossa se kerää arvokasta tietoa sinun asiakkaistasi.
Pikselin keräämän datan avulla voit määrittää mukautettuja kohderyhmiä esimerkiksi seuraavilla kriteereillä:
- Kaikki nettisivusi kävijät valitsemallasi aikajaksolla (esim. viimeiset 30 tai 180 päivää)
- Kaikki verkkokaupassa tietyn tuotteen tai kategorian sivuilla käyneet
- Kaikki, jotka kävivät oston jälkeen avautuvalla kiitossivulla (eli ne, jotka ostivat tuotteen)
- Kaikki, jotka kävivät tuotteen sivulla, mutta EIVÄT käyneet kiitossivulla (eli ovat kiinnostuneita, mutta eivät vielä ostaneet)

Lisäksi voit luoda mukautettuja kohderyhmiä niistä, jotka ovat vuorovaikutuksessa Facebook-sivusi tai Instagram-profiilisi kanssa:
- Kaikki, jotka ovat katsoneet videotasi esim. 25 %, 50 % tai 75 %
- Mihin tahansa julkaisuun sitoutuneet (tykkäykset, kommentit yms.)
- Ihmiset, jotka ovat lähettäneet sivullesi viestin
- Kaikki Facebook-sivulla vierailleet
- Sivun tai julkaisun tallentaneet ihmiset
Mukautetut kohderyhmät ovat mielestäni yksi tärkeimpiä syitä, miksi erityisesti pieni yritys hyötyy Facebook mainostilistä ja Business Managerin käytöstä erityisen paljon. Isompi yritys voisi ainakin teoriassa isommalla markkinointibudjetillaan hyväksyä hieman epämääräisemmät kohderyhmät (vaikka en toki tätä suosittele kenellekään, olipa yrityksen koko mikä tahansa).
Pienen yrityksen usein melko pieni markkinointibudjetti kannattaa käyttää siten, että tuloksia varmasti syntyy. Mainosten kohdentaminen juuri oikeille ihmisille on ratkaiseva tulosten saavuttamisessa.
Ilman tavoitteita ei ole tuloksia
Jos et aseta markkinointitoimenpiteillesi tavoitteita, et oikeastaan voi saavuttaa tuloksiakaan. Tällä hetkellä, kun mainostaa julkaisua Facebook-sivun kautta, tavoitteeksi voi asettaa ”Hanki lisää sitoutumista” (eli reagointeja, kommentteja, jakoja), ”Hanki lisää viestejä” tai ”Automaattinen”.

Facebook mainostilillä voit luoda mukautettuja konversioita, joiden avulla seuraat luotettavasti esimerkiksi mainosten kautta tullutta myyntiä tai vaikkapa liidejä (eli sähköpostiosoitteita listallesi). Yksi helpoimmista tavoista tähän on kiitossivun käyttäminen. Eli kun asiakas ostaa tuotteesi tai liittyy vaikkapa uutiskirjeen tilaajaksi, hän päätyy oston/liittymisen jälkeen kiitossivulle. Sinä luot mainostilillä tästä kiitossivusta mukautetun konversion, josta Facebook-tietää, että kun ihminen käy tuolla kyseisellä sivulla, hän on suorittanut tavoittelemasi toimenpiteen.
Tiedätkö, paljonko uusi asiakas sinulle maksaa?
Kun asetat mainoskampanjan tavoitteeksi konversiot ja valitset oikean mukautetun konversion, voit seurata kampanjan onnistumista reaaliajassa. Voit myös verrata eri kohderyhmiä keskenään – ehkäpä kohderyhmä A tuokin kauppaa enemmän kuin kohderyhmä B?
Koska näet montako kauppaa olet saanut tietyllä mainosbudjetilla, pystyt myös nähdä, paljonko yksi uusi asiakas sinulle keskimäärin maksaa. Kun dataa ja kokemusta kertyy riittävästi, tämän tiedon avulla voit myös kehittää hinnoitteluasi ja ottaa markkinointikustannukset helpommin huomioon tuotteen hinnan ja katteen määrittelyssä.
Pystyt myös tehdä entistä valistuneempia, faktaan ja dataan perustuvia arviointeja siitä, kuinka suuri markkinointibudjettisi pitäisi olla, jotta saavutat haluamasi tulokset.
Mainostilin avulla pystyt siis:
- Nähdä, moniko osti tuotteen mainoksen nähtyään
- Paljonko yksi uusi asiakas sinulle maksaa
- Arvioida eri kohderyhmien kannattavuutta ja vetovoimaa
- Testata erilaisia mainoskuvia, -videoita ja -testejä ja nähdä, mikä niistä vetoaa parhaiten kuhunkin kohderyhmään
Muita Business Managerin hyötyjä
Facebookin Business Manager on myös hyödyllinen silloin, kun teet yhteistyötä vaikkapa mainostoimiston kautta. Tällöin voit valita, mitä oikeuksia annat yhteistyökumppanille ja mainostili pysyy aina sinun hallinnassasi. Voit koska tahansa tarkistaa, miten kampanjat sujuvat, paljonko rahaa on kulutettu ja mitä tuloksia on saatu aikaiseksi. Hallitset myös esim. maksutapoja, jolloin kulujen vieminen kirjanpitoon on helppoa (ja mainostoimisto laskuttaa tällöin ainoastaan työstä).
Onko sinulla jo Facebook Business Manager ja mainostili käytössä? Tuntuuko käyttöönotto vaikealta ja ehkä jopa turhalta? Mitkä ovat suurimmat haasteesi Facebook-mainonnassa?
Voit perustaa Facebook Business Manager -tilin klikkaamalla tästä.