Blogin perustaminen: 3 x bloggaamisen kivijalka
Blogin perustaminen saattaa olla yhtä aikaa sekä kamalaa että ihanan jännittävää. Sinulla saattaa olla teknisiä murheita ja haasteita ja saatat pohtia, kiinnostaako ketään oikeasti lukea tekstejäsi.
Olet myös saattanut kuulla, että blogit ovat kuolleet, tai vähintäänkin hiljalleen kuolemassa. Saatat miettiä, onko mitään järkeä edes perustaa blogia.
Blogivalmentaja Tiia Konttinen on ollut yksi tärkeimmistä ja hyödyllisimmistä tietolähteistäni ja oppaistani, kun aloitin aikanaan matkani kohti ammattimaista markkinointia. Haluatko oppia bloggaamaan tehokkaasti ja tuloksellisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*
On totta, että tietyn tyyppiset blogit ovat kuolemassa. Päiväkirjan kaltaiset sekavat blogit ja sivustot, joissa ei ole punaista lankaa, ovatkin hiljalleen kuolemassa. Joillain julkkiksilla toki saattaakin toimia se, että he kertovat lempiravintoloistaan, sisustusvinkeistään, mitä kosmetiikkaa käyttävät ja jakavat kaiken päälle vielä blogipostauksia lomastaan.
Meille muille, jotka emme ole jo valmiiksi kuuluisia, tällaisen monialaisen lifestyle-blogin kirjoittaminen voi olla melkoisen haastavaa. Tai siis kirjoittaa voi tietysti aina, jos haluaa harrastaa bloggaamista, eikä siinä ole mitään pahaa. Mutta jos haluat saada blogilla tuloja tai rakentaa yrityksen brändiä, silloin sinulla täytyy olla käytössä oikeat menetelmät ja strategiat.
Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitkä seikat sinun täytyy ottaa huomioon, kun rakennat kivijalkaa menestyvälle blogille. Tarkennetaan kuitenkin ensin vielä se, mitä tarkoitan menestyvällä ja hyvällä blogilla. Kriteereitä on tietysti monia, mutta menestyvän blogin voi tunnistaa mm. seuraavista seikoista:
- Siellä käy säännöllisesti lukijoita ja lukijat palaavat sinne yhä uudestaan
- Se palvelee, auttaa, opastaa ja/tai viihdyttää lukijoitaan
- Se on sekä teknisesti että visuaalisesti hyvin toteutettu
- Artikkeleiden hakukoneoptimointi on tehty siten, että blogi löytyy Googlesta vähintään muutamilla relevanteilla hakusanoilla ensimmäiseltä sivulta
- Useimmissa tapauksissa menestyvällä blogilla on kaupallista potentiaalia, eli suomeksi: sillä voi tienata rahaa jossain muodossa tai se kasvattaa olemassa olevan yrityksen myyntiä
Siirrytään sitten itse aiheeseen, eli miten blogin perustaminen tapahtuu siten, että rakennat blogillesi vahvan kivijalan.
Blogin perustaminen #1: rajaa aihe ja yleisö
Blogin perustaminen alkaa rajaamisella, vaikka se tuntuu monen mielestä hieman järjenvastaiselta. Haluaisimme usein ajatella, että voimme kirjoittaa kaikkea kaikille, mutta tosiasiassa se ei vain ole mahdollista, eikä edes kannattavaa.

Siksi blogia perustettaessa kannattaa ensin rajata aihe. Et voi kirjoittaa kaikesta mahdollista, joten päätä, mistä haluat kirjoittaa. Älä yritä tehdä yhtä aikaa kakkublogia ja matkablogia. Älä yritä kirjoittaa saman blogin alla yrityksesi toiminnasta ja lempiharrastuksestasi. Tai jos sinulla on kaksi eri aloilla toimivaa yritystä, älä kirjoita niille yhteistä blogia.
Haluatko oppia bloggaamaan ammattimaisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*
Saatat ajatella, että olisi vain niin paljon helpompi kirjoittaa kaikista sinua kiinnostavista aiheista samassa blogissa, jotta esim. teknistä työtä ei tarvitse tehdä kahteen kertaan. Tämä on tietenkin totta, mutta kun haluat blogin menestyvän, sinun tulee ottaa huomioon kohderyhmäsi. Siitä pääsemmekin seuraavaan rajattavaan asiaan.
Rajaa blogisi kohderyhmä. Rajaat aihetta, koska et voi kirjoittaa kaikesta. Kohderyhmä tulee rajata, koska et voi kirjoittaa kaikille. Mitä tarkemmin rajaat kohderyhmäsi, sitä helpompi sinun on keksiä blogipostausten aiheita.
Jos blogisi kohderyhmä on epämääräinen tai aivan liian laaja, sinulla ei ole selkeää unelma-asiakasta ja silloin sinun voi olla vaikeampaa keksiä, mistä oikein kirjoittaisit.
Miten markkinoinnin kohderyhmä määritellään? Klikkaa tästä ja lue blogista!
Miksi blogin perustaminen alkaa aiheen ja kohderyhmän rajaamisella?
Sinusta saattaa tuntua, että blogin aiheen ja kohderyhmän rajaaminen tekee työstä entistä vaikeampaa ja sinun on vaikea keksiä, mistä kirjoittaisit. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin.
Kun rajaat kohderyhmän, sinun on helppo kuvitella unelmalukijasi, hänen ongelmansa ja haasteensa ja tavat, joilla voit auttaa häntää blogisi aihepiiriin liittyen.

Ennen kuin perustin Karu Creativen blogin, enkä vielä ollut tehnyt tarkempaa kohderyhmän rajausta (suutarilta puuttui hetken aikaa kengät jalasta), minun oli todella vaikea laatia blogille sisältösuunnitelmaa. Ajattelin kohderyhmäni olevan sekalainen joukko erilaisia yrittäjiä, jotka olivat eri vaiheissa matkallaan markkinoinnin opiskelussa. Listalla oli aiheita liittyen aivan markkinoinnin ensiaskeliin ja lisäksi myös paljon edistyneemmille tarkoitettuja aiheita.
Ongelmana oli, että enemmän ”aloittelijoille” suunnatut aiheet olisivat melko tylsää luettavaa niille, jotka ovat jo perehtyneet asiaan. Syventävät artikkelit monimutkaisista markkinoinnin teknisistä asioista puolestaan voisivat taas kiinnostaa enemmän ”konkareita”, mutta sitten taas markkinoinnin alkutaipaleella olevat voisivat tuntea olevansa aivan eksyksissä.
Kun rajasin blogin kohderyhmää reilusti tiukemmin (painottuen niihin markkinointimatkansa alkupuolella oleviin), minun oli äärimmäisen helppo tunnistaa, mitkä ovat kohderyhmäni ongelmat ja haasteet. Näiden asioiden pohjalta myös aihetta on helppo rajata ja blogiartikkelien otsikot tupsahtavat päähän huomattavasti helpommin.
Blogin perustaminen #2: tavoitteet ja tulokset
Kun olet pohtinut mitä ja kenelle kirjoitat, on aika siirtyä seuraavaan askeleeseen. Kuten kaikki markkinointi, myös blogin perustaminen sisältää tavoitteiden asettamisen vaiheen.
Pohdi, missä haluat blogisi olevan vaikkapa vuoden tai kahden päästä. Haluatko sen rakentavan yrityksesi brändiä? Haluatko sen tuovan sinulle tuloja tai liikevaihtoa? Haluatko sen vahvistavan henkilöbrändiä tai asiantuntijastatusta? Kuinka paljon haluaisit lukijamääräsi olevan vaikkapa kuukausitasolla?
Kun asetat itsellesi selkeitä, mitattavia tavoitteita, sinun on helppo seurata onnistumista. Pitkässä juoksussa selkeiden tavoitteiden asettaminen auttaa myös postausten aiheiden keksimisessä ja aiheen rajaamisessa.
Blogin perustaminen #3: blogialusta ja muu tekniikka
Blogin ja nettisivun tekniikka – siinäpä vasta aihe! Jos et ole tekniikkavelho, voin kuvitella, että blogin perustaminen ja sen tekniset puolet saavat aikaan harmaita hiuksia. Älä huoli, et ole yksin.

Hyvä uutinen on se, että jos yritykselläsi on jo olemassa oleva nettisivusto (esim. WordPress-sivusto), blogin lisääminen sivustolle on yleensä alle puolen tunnin homma. Sinun ei siis kannata perustaa yrityksellesi omaa, erillistä blogia, vaan yritysblogin koti on aina paras pitää yrityksen omilla verkkosivuilla.
Vaikka sinulla ei vielä olisikaan blogia tai nettisivustoa, ei hätää silloinkaan ole. Netti on pullollaan mahtavia ohjeita, miten tekniset asiat saadaan kuntoon. Huono puoli itse tekemisessä on toki se, että nettisivujen ja blogin saaminen julkaisukelpoisiksi ja visuaalisesti moderneiksi vaatii aika paljon työtä. Jos aikasi on kortilla, suosittelen lämpimästi ulkoistamaan blogin perustamisen teknisen puolen. Etenkin jos olet yrittäjä, voit käyttää säästämäsi ajan johonkin tuottavampaan.
WordPress-blogi
WordPress-blogi saa useimmilta markkinoinnin ammattilaisilta vahvat suositukset, enkä ole poikkeus. Myös tämä blogi on WordPress-blogi. WordPress on ilmainen julkaisujärjestelmä, ja uskallan väittää, että luultavasti suurin osa kaikista maailman nettisivustoista ja blogeista on tehty WordPressillä.

WordPress-blogia käytettäessä maksat hosting-palvelusta – eli siis palvelintilasta, jossa säilytetään niitä tiedostoja, joista nettisivusi koostuu. Usein hosting-palveluun sisältyy valmiiksi yksi domain eli verkkotunnus (eli sivustosi osoite – esim. minun yritykseni domain on karucreative.fi), mutta jos ei, se maksaa yleensä noin 10 € vuodessa. Hosting-palveluiden hinnat vaihtelevat 70-300 euron vuosihinnan välillä, riippuen kuinka tehokasta palvelinta tarvitset.
Itse käytin alussa ulkomaalaista Siteground-hostingpalvelua, mutta sittemmin olen siirtynyt kotimaisen Zonerin asiakkaaksi. Zoner tarjoaa WP-Cloud -pilvipalvelua, joka soveltuu erityisen hyvin WordPress-sivustoille, tarjoaa toimintavarmuutta ja erityisesti vaikuttaa sivuston nopeuteen positiivisesti.
Blogivalmentaja Tiia Konttinen on ollut yksi tärkeimmistä ja hyödyllisimmistä tietolähteistäni ja oppaistani, kun aloitin aikanaan matkani kohti ammattimaista markkinointia. Haluatko oppia bloggaamaan tehokkaasti ja tuloksellisesti, tekemään blogillasi myyntiä ja kasvattamaan yrityksen näkyvyyttä? Tule mukaan Suomen parhaimman blogivalmentajan, Tiia Konttisen Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen. Rajaton, ikuinen pääsy materiaaleihin ja aktiivinen Facebook-ryhmä auttavat matkalla kohti menestyvää blogia ja bisnestä!
Klikkaa tästä ja tule mukaan Bloggaajasta ammattilaiseksi™ -valmennukseen*
Mitä ajatuksia bloggaaminen herättää? Joko kirjoitat blogia? Haluaisitko saada blogilla lisää asiakkaita yrityksellesi?