4 x Miksi yrityksesi Facebook-markkinointi ei toimi

Monelle yritykselle, erityisesti pienyrittäjille, Facebook-markkinointi on yksi tärkeimmistä kanavista saada näkyvyyttä omille tuotteille tai palveluille.

Moni kuitenkin sortuu ajattelemaan, että koska on itse kuluttajana Facebook-käyttäjä, onnistuu markkinointi Facebookissa kuin taikaiskusta. Harva uhraa tarkempaa ajatusta sille, mitä tavoitteita Facebook-markkinoinnille oikeastaan pitäisikään asettaa.

Markkinoinnin kivijalka koostuu aina tavoitteista. Jos sinulla ei ole Facebook-markkinoinnin tavoitteita, ei sinulla voi olla myöskään toimivia mittareita, joilla mittaat onnistumista. Ilman tavoitteita tai mittareita on hyvin vaikea onnistua markkinoinnissa, kanavasta riippumatta.

Facebook-markkinointi ei ole poikkeus. Toki on yrityksiä, joissa voi tehdä upeaa sisältöä lennosta, ilman suunnitelmia. Aina on kaunista kuvattavaa tai jotain inspiroitavaa sanottavaa.

Valitettavasti aika harvalle tämä strategia kuitenkaan toimii.

Tässä artikkelissa käyn läpi neljä yleistä virhettä, jotka yritykset tekevät Facebook-markkinoinnissaan sekä kerron, miten korjaat virheet.

Facebook-markkinointi virhe #1: Et postaa säännöllisesti

Yksi tyypillisimmistä somemarkkinoinnin virheistä on epäsäännöllinen postaaminen. Julkaisuja saatetaan tehdä silloin tällöin, kun nyt sattuu sille päälle ja kännykkä käteen.

4 x virhettä Facebook-markkinointi

Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä kiireet puskevat päälle, eikä pienessä yrityksessä välttämättä ole kokoaikaista markkinoinnista vastaavaa työntekijää. Markkinointi jää usein yhden tai muutaman ihmisen sivuhommaksi, jota tehdään kun keretään (jos keretään).

Tämä aiheuttaa monia harmeja Facebook-markkinoinnissa. Ehkä tärkein niistä on se, että et anna kiinnostavaa sisältöä yleisöllesi – siis asiakkaallesi tai potentiaaliselle asiakkaalle.

Toinen harmi liittyy Facebookin algoritmiin. Mitä useammin julkaiset somessa, sitä todennäköisempää on, että saat orgaanista (eli ilmaista) näkyvyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos teet julkaisuja kerran kuukaudessa, Facebookin algoritmi arvelee sinun olevan käyttäjilleen melko yhdentekevä. Silloin ne vähäisetkään julkaisut eivät saa kovin paljon näkyvyyttä.

Mikäli teet markkinointia useammassa some-kanavassa, pohdi tarkkaan, riittävätkö resurssisi kaikkeen. Valitse alussa ennemmin yksi kanava, johon uppoudut. On parempi hoitaa markkinointi yhdessä kanavassa upeasti ja sitten valloittaa seuraava kanava, kuin olla useammassa kanavassa ns. puolivaloilla.

Miten tämä ongelma sitten ratkaistaan?

Aloita tekemällä suunnitelma. Jos olet tähän asti tehnyt julkaisuja kerran kvartaalissa, ei kannata heti iskeä somekalenteriin julkaisuja joka päivälle. Aloita pienestä, ole realisti.

Mitä, jos suunnittelet julkaisukalenteriin kolme julkaisua viikossa? Jos päivien aikana tulee hyviä ideoita lennosta, mahtuvat improvisoidut julkaisut vielä mainiosti mukaan.

Voit suunnitella julkaisut vaikkapa yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin. Näin sinun ei tarvitse jatkuvasti arjessasi miettiä, että mitähän tänään postaisit.

Voit myös ajastaa julkaisut Facebookiin kerralla vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin, jolloin säästät aikaasi kiireisen arjen keskellä.

Mikäli tarvitset apua somesuunnitelman tekemiseen tai sisällöntuotantoon, tutustu Karu Creativen tarjoamiin palveluihin ja ota yhteyttä – pohditaan yhdessä, miten saisimme yrityksellesi lisää näkyvyyttä ja kasvua.

>> Klikkaa ja tutustu Karu Creativen palveluihin

Facebook-markkinointi virhe #2: Tavoitteet puuttuvat

Mitä sinne somesuunnitelmaan kannattaa sitten kirjoittaa? Sekalaisia julkaisuja yrityksen tarjouksista ja kivoja kuvia ympäristöstä?

Toki, jos ne tuovat sinulle sitoutuneita asiakkaita, mutta aika harvalle näin käy.

Kuten alussa kirjoitinkin, markkinointi rakentuu aina tavoitteiden päälle, eikä sosiaalisen median markkinointi ole tästä poikkeus.

Mieti siis, mitä haluat saavuttaa. Haluatko saada lisää liidejä, potentiaalisia asiakkaita sähköpostilistallesi? Haluatko kasvattaa verkkokauppasi myyntiä? Haluatko rakentaa asiantuntija- tai henkilöbrändiäsi?

Facebook-markkinointi kanavat

Mikä tavoitteesi sitten onkaan, julkaisusuunnitelman ja itse postausten tulisi palvella tätä tavoitetta.

Pohdi siis, miten mittaat onnistumista markkinoinnissa. Moni markkinoija sortuu käyttämään ”turhuusmittareita”. Yksi yleisimmistä turhuusmittareista on seuraajien/tykkääjien määrä Facebookissa tai Instagramissa.

Älä ymmärrä väärin, on tietysti hienoa, jos saat paljon seuraajia somessa. Mutta mikään yritys ei elä tykkääjillä, elleivät he ole oikeasti kohderyhmääsi ja kiinnostuneita siitä, mitä sinulla on myydä.

Aseta siis:
1. Tavoitteet
2. Mittarit

Hyviä mittareita voivat olla tavoitteesta riippuen esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tulevan myynnin määrä, sitoutuminen julkaisuihin, brändin näkyvyys (esim. hashtagisi käyttö ja yrityksesi @-maininnat).

Kun tavoitteet ja mittarit on asetettu, sinun helppo tarkastella, onnistuitko Facebook-markkinoinnissa. Ja jos et tässä kuussa päässytkään vaikkapa myyntitavoitteeseen, ei hätää! Nyt voit pohtia, miksi näin kävi ja miten voit parantaa markkinointiasi.

Facebook-markkinointi virhe #3: Kohderyhmä on epäselvä

Ai eikö Facebook-markkinointi tarkoitakaan sitä, että tehdään vain julkaisuja, jotka KAIKKI näkevät ja saat automaattisesti tuhansia asiakkaita joka päivä?

Aivan näin homma ei valitettavasti toimi.

Mikä on kohderyhjmä

Jos yrität tehdä kaikkea kaikille, et oikeastaan tee mitään kenellekään. ”Naiset 30-50v.” tai muu vastaava epämääräinen kuvailu ei luultavasti ole yrityksellesi toimiva kohderyhmä.

Uskalla olla rohkea ja rajata kohderyhmäsi tiukastikin. Mieti tarkkaan, kuka on unelmiesi asiakas ja millainen ihminen hän on. Millainen sisältö häntä kiinnostaa ja missä kanavissa? Miten voisit palvella, auttaa tai viihdyttää häntä parhaiten?

Kun kohderyhmä on kirkkaana mielessä ja opit tuntemaan asiakkaasi, saat sitoutuneita seuraajia, jotka muuttuvat sitoutuneiksi asiakkaiksi.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö joku kohderyhmäsi ulkopuolinen henkilö voisi seurata sinua somessa. Mutta koska hän muodostaa asiakaskunnastasi vain hyvin pienen murto-osan, ei sinun kannata lähtökohtaisesti tehdä markkinointia hänelle.

Keskity ennemmin tekemään upeaa markkinointia yhdelle unelmien asiakkaalle – muut yrityksestäsi kiinnostuneet löytävät sinut kyllä.

>> Mikä on kohderyhmä? Klikkaa ja lue artikkeli

Facebook-markkinointi virhe #4: Et maksa mainonnasta

Älä ymmärrä väärin, monelle yritykselle on edelleen todella kannattavaa tehdä sisältöä sosiaaliseen mediaan ja rakentaa näkyvyyttä orgaanisen, eli ilmaisen näkyvyyden varaan. Monille tämä tapa toimii.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Facebook on voittoa tavoitteleva yritys, eikä se tee hyväntekeväisyyttä. Siksi suuremmasta näkyvyydestä pitää (ja kannattaakin) maksaa. Ethän odota sanomalehdestäkään ilmaista näkyvyyttä, jos haluat mainostaa tulevaa tarjouskampanjaasi?

Miksi maksullinen Facebook-mainonta on hyvä ja toimiva juttu?

> Kannattava Facebook-mainonta: lue vinkit, miten saat mainoksilla tehoja irti somesta

Se säästää sinulta valtavasti aikaa. Jos haluat tavoittaa suuria massoja ihmisiä, on julkaisujen orgaaniseen (eli ilmaiseen) näkyvyyteen nojaaminen varsin pitkä ja hidas polku. Sen sijaan jo muutamalla kympillä mainosrahaa pääset tuolta polulta kiitotielle ja voit tavoittaa tuhansia ihmisiä todella nopeasti.

Lisäksi mainostaminen antaa aivan toisenlaisia mahdollisuuksia tavoittaa asiakas. Otetaanpa esimerkki.

Facebook-mainonta

Kuvittele, että sinulla on kivijalkamyymälä. Eräänä päivänä asiakas astuu ovesta sisään ja katselee ympärilleen. Hän poistuu kaupasta ostamatta, mutta on selvästi kiinnostunut tuotteista ja yrityksestäsi.

Seuraavaksi on sinun vuorosi valita, kenelle teet markkinointia. Kumman näistä vaihtoehdoista valitsisit:

Vaihtoehto 1: Huutelet kadulla tuntemattomille, toivoen, että mahdollisimman moni kuulee ja sieltä löytyisi sinulle asiakas. Kustannuksia ei synny, mutta myös kaupan saaminen on melko epävarmaa.

Vaihtoehto 2: Lähetät liikkeessäsi jo käyneelle asiakkaalle kohdennetun mainoksen. Maksat siitä hieman rahaa, mutta koska tiedät hänen olevan kiinnostunut tuotteistasi, on hän hyvin todennäköinen ostaja. Oikeiden mittarien avulla kontrolloit sitä, että mainostat vain niille asiakkaille, joille mainostaminen on voitollista.

Kuvittele, että nettisivusi on tämä kivijalkamyymälä. Facebook-mainonta mahdollistaa sen, että tavoitat pikkurahalla ne, jotka ovat käyneet sivullasi – eli ovat kiinnostuneita sinusta ja siitä, mitä myyt. Ja tämä on vain yksi mahdollisuus, joita maksullinen Facebook-mainonta tuo tullessaan.

Haluatko tehdä tuloksellista Facebook-markkinointia? Klikkaa tästä ja tutustu palvelupaketteihin – autan sinua onnistumaan sekä orgaanisessa sisällöntuotannossa että maksullisessa mainonnassa.